De Oper 1
|
Balk
|
T 0514 - 602231

Geschiedenis

Jongsma & Zn. Totaal Wonen sinds 1915

 

Pake Hendrik Jongsma werkte aanvankelijk op de zuivelfabriek in Balk en besloot in 1915 op eigen benen te gaan staan. In november van dat jaar opende hij samen met zijn vrouw Duttje Stegenga een winkeltje aan de Van Swinderenstraat, 'De Goedkope Bazar'. In dat winkeltje werd de kiem voor de huidige activiteiten al gelegd, want Hendrik en Duttje behartigden onder meer ook de verkoop van meubels. Duttje stond in de winkel en Hendrik trok met de hondenkar de Súdwesthoeke door.

 

In 1929 werd de winkel verbouwd. Er bleef groei in de onderneming zitten en zo werd in 1941 het huidige pand aangekocht. In 1951 zetten hun kinderen, dochter Hieke Jongsma en haar man Thomas van der Weit en zoon Pier Jongsma en zijn vrouw Hennie de Boer de woonwinkel voort. Een naastgelegen pand werd in de jaren vijftig aangekocht en in de jaren zestig bij het bestaande gevoegd. In 1971 werd de showroom vergroot en in 1986 kreeg het bedrijf een extra ingang aan de achterzijde.

In 1985 is het stokje overgedragen aan de derde generatie, Jan van der Weit en Stiny Bruinsma. Eind 90'er jaren werd ook het woonhuis bij de winkel betrokken en daarmee een mooie uitbreiding van het verkoopvloeroppervlak gerealiseerd. In 2011 zijn o.a. de voor- en achtergevel in een modern jasje gestoken. Ondertussen werken ook alweer een aantal jaren een zoon en dochter, de vierde generatie, mee in het bedrijf.

 

In 2017 is Jongsma een nieuwe weg ingeslagen.... Klaar voor de toekomst. Samen met Sake Store verder onder één dak. Ruimte voor elkaars 'verhaal'. Het pand aan de van Swinderenstraat is opnieuw ingedeeld. Aan de voorzijde Sake Store en aan de achterzijde, met een eigen ingang aan de Oper 1, een compleet nieuwe winkel 'Jongsma & Zn. Slapen en Wonen'. Er is het één en ander veranderd, onze winkel is compacter geworden, het assortiment is gewijzigd, maar u vindt er nog steeds de service en kwaliteit die u van ons team gewend bent. U kunt bij ons terecht voor bedden, vloeren, gordijnen, raambekleding, zonwering en horren. 

 

Wij adviseren u graag over de inrichting van uw woning, bedrijf of instelling.